Prije bilo kakve detaljnije analize, želio bih reći da nijesam naročiti ljubitelj NBA lige, jer je umjetnost igre i suštinu košarke pomjerila ka šou-biznisu, marketingu i nekim vrijednostima koje generalno, život čine komplikovanijim, nego što on to realno, može da bude.
Frank Martin, trener košarkaške ekipe američkog Univerziteta ''South Carolina'' održao je prije dva dana na konferenciji za medije pravu životnu lekciju roditeljima djece koja se bave košarkom, a koji se miješaju u posao trenera, neprimjereno i agresivno kritikuju sudije na mečevima mlađih kategorija i time, nesvjesno, prave ''medveđu uslugu'' i vrše ogroman pritisak sopstvenoj djeci.
Kako vrijeme prolazi i sportski duh biva sve više pogođen epidemijom novca, dolazimo u poziciju da se košarka kao igra, pretvara u industriju i šou biznis. Postaje upitno koji su prioriteti njenog postojanja, za koga i zašto se igra. Riječ je o previše snažnom talasu promjena, da bi i pokušali da ga zaustavljamo. Ono što zasigurno možemo, jeste naučiti kako bolje plivati u tom talasu, ili još bolje rečeno, kako se u njemu ne udaviti.
Prilikom prošlogodišnjeg Fajnal fora ženske NCAA lige, trener Univerziteta Konektikat, Đino Auriema, održao je konferenciju za medije, na kojoj je poslao poruku mladim igračima, i indirektno njihovim roditeljima i trenerima, koje i dan danas odzvanjaju na društvenim mrežama.
Da li postoji iko kompetentniji i kvalifikovaniji da govori o liderstvu u sportu od čuvenog američkog košarkaškog trenera Fila Džeksona?
Strana 1 od 5