Ivan Todorović: Svjetski putnik iz Crne Gore

Napisao:  Pročitano 3201 puta nedelja, 01 mart 2015 16:26

Još samo Australija nedostaje Nikšićaninu Ivanu Todoroviću da kompletira svoj košarkaški put oko svijeta. 31-godišnji centar je svoju bogatu karijeru počeo graditi u Evropi, da bi kasnije igrao u Africi, Južnoj Americi i, odnedavno, u Aziji.

A sve je krenulo iz grada pod Trebjesom:

- Kada sam imao 11 godina pojavila se želja da počnem da treniram košarku, a istovremeno se poklopilo da je moj prvi trener, Peko Višnjić, tada radio skauting po školama. Peko i danas radi sa mlađim kategorijama u K.K.Anagastum, u kojem sam napravio prve košarkaške korake.

Ivan je iz Nikšića prešao u Podgoricu, gdje je bio dio sjajne generacije 83'-84' Budućnosti, u kojoj su igrali Bakić, Pavlović, Sjekloća...

- Moj sljedeći izbor je bio KK Budućnost, gdje sam imao priliku da radim sa velikim trenerima iz nase košarke, kao što su Dule Vujošević, Miroslav Muta Nikolić, Zvezdan Mitrović, Boša Tanjević, a tamo sam bio dio sjajne generacije igrača. Debitovao za prvi tim u evroligaškoj utakmici sa 16 godina i bio u timu sa Tomaševićem, Topićem, Obradovićem (generacija koja je osvojila prvenstvo Jugoslavije 2000/01). Sjećanja na taj prvi meč u takvom društvu svakako imaju posebno mjesto u mom srcu!

Uslijedio je prelazak u FMP, 5 godina u Beogradu, a potom i 'work-out' sa 76ersima i Spursima, gdje je Todorović između ostalog sarađivao sa legendarnim Dankanom i Popovičem, prije odlaska u Grčku. 

- FMP je ozbiljan klub koji je sa našom generacijom osvojio dva puta Kup Srbije, dva puta ABA ligu i više godina zaredom igrao finale domaćeg prvenstva, tako da je taj period puno uticao na moj košarkaški razvoj. Rad u Americi sa NBA zvijedama je sigurno jedno veliko iskustvo i lijepo sjećanje za mene.

214cm visoki momak se nakon tih iskustava obreo u Grčkoj, potom ponovo u Crnoj Gori u dresu Lovćena, zatim u Rumuniji, Gruziji, Sloveniji, Estoniji...

- U svakoj zemlji mi je bilo lijepo na svoj način i iskreno ne znam koju bih izdvojio. Nisam puno osjecao promjene, nekako sam se uvijek brzo brzo adaptirao na nove sredine.

Ivan je prošle godine prvi put promijenio kontinent, potpisavši za tuniški Monastir, gdje je sarađivao sa svojim bivšim trenerom iz FMP-a, Vladom Đurovićem. 

-  Dobio sam poziv iz Afrike, iz tuniškog kluba koji je vodio Vlado Đurović sa kojim sam sarađivao i ranije u reprezentativnim selekcijama (osvojeno svjetsko univerzitetsko zlato sa SCG) i prihvatio sam ponudu. U Tunisu sam imao odličnu sezonu, u kojoj sam sa saigračima igro u finalu!

Prvi dio tekuće sezone Todorović je proveo u Maroku, gdje mu je saigrač bio bivši plej Budućnosti, Nenad Mijatović. 

- Prvi dio sezone smo uspješno odradili i Nenad i ja. Međutim, tada sam dobio bolju ponudu i ljudi iz kluba su bili jako korektni i izašli mi u susret, dozvolivši mi da promijenim sredinu.

Početkom Nove godine Ivan je parafirao ugovor sa argentinskim MH Basketom, ali se u Južnoj Americi nije dugo zadržao.

- Jako kratko sam boravio u Argentini. Po mom dolasku nije bilo sve kako sam očekivao, tako da sam vrlo brzo i napustio klub. Ne znam puno o njihovom šampionatu, ali sam primijetio da se igra brzo, u NBA stilu, sa sličnim sistemom i sa velikim brojem utakmica.

Nedugo nakon Argentine, Nikšićanin je ponovo promijenio kontinent. Sada je u Aziji, tačnije u Iranu, gdje je za Sanaje Petrošimi u posljednjem kolu zabilježio 24 poena i 8 skokova, protiv prvaka te zemlje, Mahrama (do sada prosječno postiže 15,7 poena i hvata 10 lopti po meču).

- U Iranu se osjećam super, adaptirao sam se jako brzo, kako na stil života tako i na parketu. Klub je u gradu po imenu Mahšahr, koji je središte naftnih derivata u Iranu . Treniramo dva puta dnevno i igramo dvije utakmice nedjeljno, tako da poslije dosta uloćenog napora, slobodno vrijeme posvećujem uglavnom odmoru i relaksaciji.

Na kraju intervjua smo zamolili Ivana da nam kaže da koliko ga je košarka i igranje u na toliko različitih mjesta i kultura obogatilo i da li bi, da može, nešto promijenio u svojoj karijeri.

- Većina nas bi sigurno nešto promijenila da može da vrati vrijeme unazad. Ja, međutim, ne volim da razmišljam puno u tom smjeru i uvijek sam koncentrisan na budućnost. Košarka mi je dala mnogo toga: stekao sam ogromno iskustvo, mnogo prijatelje širom svijeta i trenutke sreće koji se ne zaboravljaju. To i ljubav prema ovom sportu, neutralisali su sve loše momente i sve žrtve koje sam morao da podnesem.